dinsdag 16 december 2014

Nieuwsbrief Lente 2014

 
En ondertussen begint de natuur weer volop te ontwaken dankzij de vroege lentezon ... Hier volgt alvast de LENTE-EDITIE van onze nieuwsbrief.

In een notendop

Terugblik op enkele voorbije activiteiten

5 januari – Samentuinen Mortsel verenigd in de Samentuin van de Drabstraat 25 januari – Feest eerste verjaardag doorstart Transitie Mortsel
1 februari - Repair Café Zuidrand Antwerpen in Mortsel


Binnenkort

12 maart – Themagroep Energie
13 maart – Milieuraad Mortsel met als agendapunt oa de Burgemeestersconvenant voor lokale duurzame energie
16 maart – Sensibilisatiestandje Transitie en Voedselteam Mortsel tijdens opendeurdag Opnieuw&Co (Vredebaan)
19 of 20 maart – Themagroep Voeding - Samentuinen
26 maart – Kerngroep
29 maart – Graag zelf zoveel mogelijk Earth hour low-impact feestjes organiseren
2 april - Impulsavond van de verschillende Transitiegroepen uit de Provincie Antwerpen te Lier
6 april – Activiteit Werkgroep Ecologie Mortsel: Walenhoek, van kleiput tot natuurgebied (meer info via soens.klem@belgacom.net)
12 april – Repair Café Zuidrand Antwerpen te Edegem
26 april – Planten(ruil)beurs Stad Mortsel
11 mei – Activiteit Werkgroep Ecologie Mortsel: Imkers en bijen in Fort 5 (meer info via soens.klem@belgacom.net)
2
2 mei – Transitiecafé rond autodelen in de Kaleidoscoop te Mortsel
In meer detail
Terugblik op enkele voorbije activiteiten
Op 5 januari was het weer een drukte van jewelste in de samentuin aan de Drabstraat. SAMENTUINDERS EN SYMPATHISANTEN VAN DE DRIE MORTSELSE SAMENTUINEN kwamen bijeen om met een hapje en een drankje het nieuwe jaar in te zetten. Ieder bracht wat lekkers mee en na enthousiast te klinken op transitie, was algauw de sfeer gezet. Onder een stralende zon werd veel gelachen en bijgepraat en ook de voorbijkomende wandelaars wisten dat er iets gezelligs aan de gang was in onze tuin. De eerste verdere tuiniersplannen werden gemaakt en wij kijken alvast uit naar een vervolg op dit gezellige samenzijn, in één van de andere samentuinen misschien?
OPROEP: Mensen die ook interesse hebben om mee samen te tuinieren en/of eigenaar zijn van een stuk grond dat ze ter beschikking wensen te stellen, kunnen steeds een mailtje sturen naar onze contactpersoon Roger Somers van de Themagroep Voeding - Samentuinen via duvelke33cl@hotmail.com

Op 25 januari 2014 hebben we genoten van samen DE EERSTE VERJAARDAG VAN DE DOORSTART VAN TRANSITIE MORTSEL te vieren ☺. Heerlijk om lekkere lokale, biologische (vegetarische) voeding en dranken met elkaar te delen ... Fijn om elkaar te ontmoeten, samen terug te kijken naar het voorbije jaar, te ontdekken, te dromen, plannen te maken, te verbinden, ... Timon won voor het origineelste eetsetje een waardebon van 10 Euro om te winkelen bij Opnieuw&Co. Ons favoriete voertuig was de fiets ;-)

Foto's zijn terug te vinden via onze facebookpagina: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.575728839185195.1073741842.397409673683780&type=3

En ja hoor, het succes van het eerste REPAIR CAFE ZUIDRAND ANTWERPEN in Kontich werd op zaterdag 1 februari 2014 in de winkel van Opnieuw&Co in MORTSEL voortgezet in een leuke en fijne sfeer met veel enthousiasme :-)! Een 100 tal stuks om te herstellen werden aangeboden, waarvan bijna 3/4 kon hersteld worden! De vrijwillige herstellers gaven ook het nodige advies mee ... Het Repair Café trok ook heel wat andere nieuwsgierigen en kijklustigen aan die de sfeer kwamen opsnuiven ... Het was gezellig vertoeven in de koffietaria waar ook vrijwilligers van de diversiteitsraad heerlijke muntthee en lekkere koekjes van verschillende culturen aanboden. Er werd een interessante presentatie over duurzaam leven vanuit Transitie Mortsel getoond ... Dikke proficiat en dank aan iedereen!

Binnenkort
Engageren jullie je om de ‘Burgemeestersconvenant’, zoals voorgesteld door de Europese commissie, te ondertekenen, zodat Mortsel tegen begin 2014 een lokaal klimaatplan heeft dat minstens 20% C02 besparing garandeert tegen 2020? Ondertussen hebben we in 2013 vernomen dat het College principieel beslist heeft om het Burgemeestersconvenant te ondertekenen. Het Convenant zou ter ondertekening voorgelegd worden wanneer meer bekend is over het instrument waarmee de gemeenten de broeikasgasuitstoot van hun grondgebied kunnen bepalen. Er liep op Vlaams niveau een onderzoek rond de opmaak van dit instrument, waarvan de resultaten begin 2014 verwacht werden.

Meer info Burgemeesterconvenant via: http://www.singfortheclimate.com/NL/in/Mortsel.aspx
Meer info Milieuraad via: http://www.mortsel.be/mrm/

Op 16 maart kan je tijdens de ‘Dag van de Zorg’ en de opendeurdag van Opnieuw&Co (Vredebaan) tussen 10 en 17u ook aan ons sensibilisatiestandje komen KENNIS MAKEN MET TRANSITIE EN HET VOEDSELTEAM MORTSEL in de gang van het depot van het Voedselteam (lokaal 14). Vrijwilligers zullen je concrete info geven en je kan er ook met je vragenterecht.

Op 19 of 20 maart komt de THEMAGROEP VOEDING - SAMENTUINEN terug samen. De Stad Mortsel heeft ondertussen nog laten weten dat er mbt de vraag naar grond voor samentuin(en) - bij de opstelling van het RUP Koeisteerthofdreef plaats zal voorzien worden voor openbare tuinen, begrijp Samentuinen; - er op de schoolsite Oude God een tuin komt die deels door de leerlingen en deels door derden zal bewerkt worden. De stad mikt op een “samentuin van 500 m2” na de aanleg van de gebouwen (dus vanaf 2016) en vraagt Transitie als derde partner op te treden zodat de tuin ook in verlofperiodes onderhouden blijft en niet ontspoort. Dit geeft Transitie de mogelijkheid om het transitie idee aan de jongeren (en dus ook hun ouders) mee te geven. Omdat dit een groot en ambitieus project is, wordt hier zeker nog verder over overlegd binnen de Themagroep Voeding- Samentuinen en de Kerngroep.

26 maart – KERNGROEP: maandelijkse bijeenkomst (meestal de 25ste van elke maand) mbt de kernactiviteiten van Transitie en om verbinding te maken tussen de verschillende themagroepen / initiatieven.


OPROEP: op 29 maart van 20u30 tot 21u30, is het EARTH HOUR, de mondiale actie van WWF voor het klimaat. Dit jaar nodigt WWF alle Belgen uit om « feest te vieren voor het klimaat ». Door je feest in te schrijven op www.wwf.be/earthhour voor 21 maart, maak je kans om één van 40 artiesten of groepen te winnen voor een gratis optreden tijdens Earth Hour in je huiskamer. Vraag ook je gratis Earth Hour feestpakket aan. Dit pakket bevat tips en tricks om zelf een low impact feest te organiseren op de avond van Earth Hour. Wat eet je op zo’n avond? En hoe moedig je je gasten aan om op een duurzame wijze naar je feestje te komen? En wat doe je als je een uur in het donker zit?

Twee mensen van de Kerngroep nemen in Lier op 2 april 2014 deel aan de IMPULSAVOND van de verschillende Transitiegroepen uit de Provincie Antwerpen.

Je hebt vast nog spullen staan die, mits een kleine reparatie, nog perfect gebruikt kunnen worden. Breng ze zaterdag 12 april 2014 mee naar het REPAIR CAFE ZUIDRAND ANTWERPEN in Hangar 27, Parklaan 161 te Edegem. Van 13u tot 17u kan je ze laten repareren door vrijwillige reparateurs. Ze voeren allerhande (kleine) herstellingen uit aan kleding, elektrische apparaten, elektronische toestellen, houten speelgoed of meubels, fietsen, .... En dit alles met de glimlach en voor een vrijwillige bijdrage. De wisselstukken die we hebben aangekocht moeten uiteraard wel vergoed worden. Het Repair Café is ook een plek om iets bij te leren! De reparateurs willen immers graag hun kennis delen! Heb je toevallig niets te herstellen? Niet getreurd, kom dan gezellig iets drinken en een babbeltje slaan in ons Repair CAFE! Meer info via: info www.repaircafe.be Iedereen is welkom! OPROEP: Omwille van het succes zijn we nog steeds op zoek naar helpende handen (reparateurs, ondersteunende medewerkers voor het onthaal/tafelverantwoordelijken, verspreiden van affiches/flyers), maar ook mensen met organisatietalent zijn nog welkom! Graag een seintje via transitiemortsel@gmail.com als je nog meer info hieromtrent wenst en/of ook graag wenst mee te doen met dit en/of de andere Repair Cafés.

Ook dit jaar wordt in Mortsel op zaterdag 26 april van 13.00 tot 17.00 uur een PLANTEN(RUIL)BEURS georganiseerd. in FORT 4 (aan gebouw MG 69, inkom aan de Fortstraat 100), waar ook Transitie zal aan deelnemen. Op deze gezellige markt kunnen liefhebbers hun groenervaringen uitwisselen. Iedereen krijgt een gratis standplaats om zelfgekweekte plantjes tegen een vriendenprijs te verkopen of te ruilen. Zo belandt de rest van de planten niet op de composthoop maar kan het een andere tuin opvrolijken! De plantenruilbeurs is geen commerciële tuinbeurs. Enkel private personen kunnen deelnemen. De stad zorgt voor stoelen en tafels. Wil je deelnemen aan de beurs? Inschrijven kan tot 18 april bij Aagje Geerardyn, tel. 03 444 18 41, e-mail aagje.geerardyn@mortsel.be.

0p donderdag 22 mei om 20u vindt er een TRANSITIECAFE plaats rond AUTODELEN in de Kaleidoscoop (Molenstraat 50, 2640 Mortsel). Na een korte introductie en een Transitiefilmpje over vervoer waarin autodelen ter sprake komt, zal Autopia ( ?) een toelichting geven. Daarna is er nog een korte getuigenis van http://www.autodelen.net/defaultnew.aspx autodelen in Mortsel voorzien en de mogelijkheid tot het stellen van vragen vooraleer het café rond 21.15u van start gaat ...

En om af te ronden... Het Mortselse stadsbestuur heeft positief gereageerd op de vraag vanuit de Milieuraad om een studie te bestellen om de invoering van een LAGE EMISSIEZONE (LEZ) in Mortsel en eventuele buurgemeenten en districten mogelijk te maken. Milieuschepen Steve D’Hulster heeft aangegeven dat hij met de stad Antwerpen en buurgemeenten gaat samenzitten om na te gaan hoe men de volgende jaren iets kan doen aan de emissie van vervuilende wagens. Een LEZ is een begrensd gebied waar bepaalde toegangsbeperkingen voor gemotoriseerd verkeer gelden om de luchtkwaliteit en gezondheid van de inwoners te verbeteren. Vlaanderen heeft van Europa tot 2015 uitstel gekregen voor het behalen van de NO2 luchtkwaliteitsnormen. Het instellen van LEZ’s is één van de maatregelen die in het Vlaamse luchtkwaliteitsplan worden voorgesteld om de Europese normen sneller te halen. Meer dan 70 steden in 8 Europese landen hebben reeds (of plannen) LEZ’s. In Antwerpen besliste het stadsbestuur onlangs ook om binnen enkele jaren een LEZ in te voeren. Groen meldt dat ze ook tevreden zijn dat het Mortselse stadsbestuur hier werk van wil maken en zal het dossier nauwgezet mee opvolgen.

Je kan ons en vele andere duurzame initiatieven ook dagelijks verder volgen via onze FACEBOOKPAGINA: https://www.facebook.com/TransitieMortsel Momenteel raadplegen reeds 141 mensen deze pagina regelmatig. Er is ook altijd de mogelijkheid om zelf een bericht op onze facebookpagina te plaatsen.

ALS JE WENST MEE TE WERKEN aan een project, Themagroep of de Kerngroep, geef ons dan gerust een seintje! Momenteel bestaan er actieve Themagroepen voor Voeding - Samentuinen, Vervoer en Energie en zijn de projecten Voedselteam en Repair Cafés lopende. Er is ook reeds interesse voor de slapende Themagroepen mbt Innerlijke Transitie, Wonen, Onderwijs, Geld en Economie, Duurzame Consumptie en Afval. Als er voldoende interesse is, wordt een slapende Themagroep een actieve Themagroep ...

Suggesties/vragen zijn altijd welkom!


Enkel SAMEN zijn we sterk en bouwen we stap voor stap verder aan onze lokale veerkracht :-)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten